Ζύμη για σού-εκλερ
 
Ύλικα:
130γρ. αλέυρι ζαχαροπλαστικής
100γρ. γάλα πλήρες
100γρ. νερό
15γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
80γρ. βούτυρο
4-5 μέτρια αυγά
 
 
Βάζουμε το νερό,την ζάχαρη, το γάλα και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι.
 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
 
Όταν λιώσει το βούτυρο και το μείγμα με το νερό και το γάλα ξεκινήσει να βράζει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μιας ρίχνουμε μέσα το αλεύρι με το αλάτι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα πολύ καλά.
 
Βάζουμε ξανά πάνω στη φωτιά, χαμηλώνουμε και ανακατεύουμε δυνατά για 2-3 λεπτά ξύνοντας με τη σπάτουλα τη βάση της κατσαρόλας και αφαιρώντας κομματάκια ζύμης που τυχόν έχουν κολλήσει στον πάτο.
 
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ. Έχουμε σπάσει τα αυγά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη
 
Δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη μόνη της για να κρυώσει. Ένα δυο λεπτά είναι αρκετά και στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν βάλουμε το επόμενο. Τα 4 αυγά θα τα πάρει σίγουρα. Το πέμπτο το σπάμε με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε σιγά σιγά αν χρειαστεί όλο. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που να τραβιέται σαν τσίχλα και να μην σπάει όταν τραβάμε ένα κομμάτι της.
 
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα σουδάκια μας και να τα ψήσουμε. Προαιρετικά με ένα πινέλο απλώνουμε από πάνω χτυπημένο αυγό για να πάρουν ακόμα καλύτερο χρώμα.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να είναι έτοιμα, χρυσαφένια απέξω και τραγανά.

 

Ζύμη για κρέπες:
 
Υλικά:
1 πρέζα αλάτι
2 πρέζες ζάχαρη
600 ml γάλα
250 γρ αλέυρι
4 αυγά
λιγο λίκερ της αρεσκέιας μας
 
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. 
Βάζουμε μία μεμβράνη στο μπολ και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τις κρέπες στο τηγάνι τηγανίζοντας σε βουτυρωμένο τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία (για την κάθε κρέπα βάζουμε μια βαθιά κουτάλα.
Tip:
"Όσο περισσότερη ώρα αφήσετε το μείγμα μέσα στο ψυγείο και σφίξει τόσο πιο ωραίες θα είναι οι κρέπες σας.''
 
 

 

Θέμα: Ζύμες

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο