Μελομακάρονα
Υλικά:
400 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
400 γραμμάρια σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 – 3 κουταλάκια τουγλυκού κανέλα
2/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/4 κουταλάκι του γλύκού μοσχοκάρυδο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
Υλικά για το σιρόπι:
500 γραμμάρια νερό
800 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
150 γραμμάρια μέλι
2 στικ κανέλας
2 ολόκληρα γαρύφαλλα
χυμό απο 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός απο το μέλι και το χυμό.Μόλις πάρει βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό και το μέλι.Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα:
Σε ένα μπόλ τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με τα χέρια ίσα-ίσα.Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλάκια τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και με ένα πιρούνι τα πατάμε ίσα-ίσα ώστε να πάρουν το σχήμα μελομακάρονου.Ψήνουμε στους 190βαθμούς αέρα για 25λεπτά.Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα απο τον φούρνο τα ρίχνουμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 20-40 δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε.Απο πάνω ρίχνουμε καρύδι.
Κουραμπιέδες:
Υλικά:
550γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
250γρ. ζάχαρη/άχνη
2 βανίλιες
25γρ. κονιάκ η λικέρ η ανθόνερο
1 κιλό αλεύρι μαλακό
5γρ. μπέκιν
370γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο

Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο,την ζάχαρη/άχνη και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.Μόλις αφρατέψει ρίχνουμε τις βανίλιες και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα.Μετά ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέκιν και ζυμώνουμε αργά.Τέλος ρίχνουμε το αμύγδαλο και το ενσωματώνουμε στην ζύμη μας.Πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 170βαθμούς για 20-25λεπτά.Μόλις βγούν αφήνουμε να κρυώσουν και ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη/άχνη.
Θέμα: Εορταστικά
Δεν βρέθηκαν σχόλια.